Skinasjonen Norge

Norge har gjennom mange år vært de ledende landene blant kvinnelige og mannlige skiløpere. Verdenscupen har blitt arrangert hvert år siden 1973/74 sesongen og er siden da vunnet 16 ganger av nordmenn på herresiden, og 13 ganger på kvinnesiden siden 1978/79 sesongen. Av en så liten befolkning som landet har, fostrer de frem løpere i verdensklassen gang på gang.

Fra ung spire til skikonge

For skimiljøet er det første en møter når man begynner på ski. De unge viser entusiasme til lek og moro, og det er ikke før de blir litt eldre, at alvoret med kole-ski-pour-la-famille_3_1nkurranser og det å vinne over andre, blir et mål i seg selv. Da vil sakte men sikkert en utskilling starte, og igjen sitter man med de som ønsker, mest av alt, å bli skistjerner på høyt internasjonalt nivå. For landets skimiljø har de beste fasiliteter man kan oppdrive noe annet sted, alt fra milevis med oppkjørte løyper, kald vinter med masse snø, landskap som fordrer til lange skiturer eller intensive intervaller, trenere og teknologi, og ikke minst en ekspertise på skiteknikk. Alt dette fører til at en ung spire i Norge kan komme til toppen med hard og målrettet trening. Det hjelper å ha gode støttespillere, som foreldre i ryggen, som alltid stiller opp.

En drøm som går i oppfyllelse

For det er ikke uten hard trening over lang tid man blir blant de beste, slik som eksempelvis Øystein Pettersen eller Petter Nortug. I den spede starten startet de alle som ble noe, enten det var en bondesønn eller en gutt fra tykkeste Oslo by. For alle som drømmer kan nå langt. Forholdene ligger til rette for at de som ønsker det mest, trener mest og ofrer seg, kan bli like gode en vakker dag. Akkurat det drømte lille Øystein om da han var liten, og nå er det blitt realitet. Og enda har karen fra Linderud mange gode år igjen i skisporet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *