Forskjellige typer ski

Det finnes mange forskjellige typer skisporter. Noen av de vanligste er langrenn, skiskyting, skøyting. Alle skisporter går ut på det samme, men fungerer ut ifra forskjellige winter-2116415_960_720teknikker.

Langrenn er en konkurransesport og kan deles opp i to hovedmåter å utføre sporten, klassisk stil og fristil (skøyting).

Ved klassisk stil følger skiløperne et spor, og ved fristil så skyver skiløperen skiene ut ifra kroppen, lik en skøyteløper. Skigåing er originalt en måte å komme seg effektivt fremover når det er snø, men nå er det blitt en fritidsaktivitet.

Ved skiskyting kombinerer man langrenn og skyting. Utøverne går på ski rundt i en løype, før de deretter skal skyte på fem blinker. Skiskyting var originalt en militær disiplin, men ble senere en vanlig vinteridrettsgren.

Andre typer skisport

Som sagt finnes det mange forskjellige undergrener innenfor skisporten og to av dem er skihopp og alpint. Skihopp utføres ved at utøveren kjører ned fra et stilas og ned et ovarenn, før den kjører over et rampeliknende hopp. Deretter skal utøveren ta sats og hoppe over kulen og lande så lang ned som mulig. Denne sporten skal utføres så stilfullt som mulig. Aller helst skal landingen utføres med et telemarknedslag, som er når utøveren bøyer knærne og har den ene skien fremfor den andre.

Alpin skiidrett er en fellesbetegnelse for forskjellige former for kjøring i bratt terreng, slik som for eksempel slalåm, utfor og frikjøring. En alpinløype starter høyt på ett fjell, og nedover løypa er det satt opp porter og hindringer. Utforløyper har brede porter, mens slalåm har derimot smale porter slik at løperens svingeteknikker står i sentrum. Disse løypene har også ofte store svinger, og løperen skal oppnå så høy fart som mulig for å vinne løpet.

Det konkurreres alpine skiidrett på mange forskjellige arenaer og i forskjellige arrangementer, som blant annet Vinter-OL og VM. Verdenscupen er en konkurranse som går gjennom hele sesongen, og der vinner blir kåret til slutt, som resultat av at han eller hun har flest poeng.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *